Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Προφήτης ήταν ο "Ειδικός Συνεργάτης"; Γιατί ο κ. Αλογοσκούφης δεν έπρεπε να κοιμάται (2 Νοεμβρίου 2008)



Είναι ενδιαφέρον τι γράφουν και κυρίως τι δεν γράφουν οι εφημερίδες για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες. Μερικά πράγματα δεν κρύβονται, αλλά μην περιμένετε από μένα να μάθετε όλη την αλήθεια, γιατί απλά δεν την ξέρω. Απλά ερμηνεύω πληροφορίες και μισόλογα και προσπαθώ να συνθέσω το παζλ….

Το πρώτο και σημαντικότερο για μας: To κόστος δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει μεγαλώσει σε σχέση με αυτό της Γερμανίας ή της Ιταλίας. Το «spread», στα δεκαετή ομόλογα έχει ανέβει στα 175 basis points. (100 basis points = 1 ποσοστιαία μονάδα). Αντίστοιχη αύξηση παρατηρείται, δυστυχώς και σε πιο κοντινές ληκτότητες. Αυτό σημαίνει ότι η δικιά μας καμπύλη αποδόσεων (ή επιτοκίων) έχει απομακρυνθεί, προς τα πάνω σε σχέση με αυτές των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Η αγορά θεωρεί την Ελλάδα μεγαλύτερο ρίσκο από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η τιμή των ελληνικών ομολόγων έχει πέσει και η Ελλάδα εφεξής δανείζεται ή επαναχρηματοδοτεί πιο ακριβά και πιο δύσκολα από ότι οι άλλοι.
Αν ήμουν ο κύριος Αλογοσκούφης, αυτή η μικρή λεπτομέρεια θα με κρατούσε ξάγρυπνο. Αν ήμουν υποψήφιος για την θέση του κυρίου Αλογοσκούφη, θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός.

Έχουμε και άλλα ….μικροπροβλήματα. Νομίζω ότι η ΕΙΒ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) κόβει, ή θα κόψει, κάτι χρήματα προς τράπεζες που προορίζονται για μικρομεσαίους. «Μικρομεσαίοι» με τα κριτήρια της ΕΙΒ είναι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Ασχέτως πορείας του ΓΔ του ΧΑ, ή των άλλων χρηματιστηρίων, δεν μας βλέπω καθόλου καλά. Καλά κάνει το υπουργείο Οικονομικών που αγνοεί τον Σουφλιά. Κακώς δεν κλείνει την Ολυμπιακή αύριο το πρωί, Δευτέρα, 7 π.μ., και να αγνοήσει το πολιτικό κόστος. Κακώς δεν επιβάλει εκλογίκευση στις τράπεζες που είναι ο μόνος κλάδος που ελέγχει. Κακώς δεν κόβει τις επιδοτήσεις και την άδεια λειτουργίας σε κάτι παράσιτα. Θα το πληρώσουμε όλοι μαζί.

Μου έχει μπει η λογική αμφιβολία ότι τελικά μπορεί να μπούμε στην Γ’ ή την Δ’ κατηγορία στην ΕΕ. Προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν θα μας αφήσουν να πέσουμε, είτε για πολιτικούς, είτε για λόγους σταθερότητας του συνόλου.

Κανείς δημοσιογράφος δεν θα πιάσει αυτό το θέμα και να το παρουσιάσει με στοιχεία. Κανείς πολιτικός αρχηγός (με εξαίρεση ίσως έναν, αν αποφασίσει να μην εκλεγεί σύντομα) δεν θα τολμήσει να το θέσει στην Βουλή. Και αυτό, γιατί όλοι χρωστάνε και τους τρέμουνε.

Έχω την υποψία ότι οι μέρες που έρχονται θέλουν τόλμη, δύναμη και σκληρότητα που δεν έχουν οι πολιτικοί μας.

Ειδικός Συνεργάτης

(Μερικά από τα) σχόλια στο Γιατί ο κ. Αλογοσκούφης δεν έπρεπε να κοιμάται
\
ΠΡΑΣΙΝΟ horse είπε:
02/11/2008 στις 3:28 am
ΠΟΛΥ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΕ.
ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΚΟΜΗ.Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΜ ΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΛΛΑ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΕΧΙ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ…..ΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΕΣ ΜΟΝΤΕΛΕΣ

Νεοκλής είπε:
02/11/2008 στις 7:14 am
Σωστές παρατηρήσεις. Τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν σε παρόμοιες περιπτώσεις βρίσκονται εκτός της “γκάμας” των Ελλήνων πολιτικών. Π.χ. ποιος θα τολμήσει να κόψει τους φόρους με τον μπαλτά και, όπως πολύ σωστά λες στο post, να κλείσει άνευ πολλών πολλών Ολυμπιακή και άλλες ρουφήχτρες του δημοσίου χρήματος; Πολύ σημαντικότερο μάλιστα θα ήταν να αρχίσει “εθελουσία” από το δημόσιο με σκούπα και ΟΧΙ ειδικές ρυθμίσεις που κοστίζουν δις χωρίς κανένα αντίκρυσμα (θυμάστε τον ΟΤΕ;).

Στην Ελλάδα τα μηνύματα των καιρών και τα δείγματα του τι συμβαίνει στον κόσμο αγνοούνται από όλους και κατηγορούνται σχεδόν αμέσως ως προϊόντα “συνωμοσίας”. Με τέτοια μυαλά, λαός και “ταγοί” του βαίνουν αισίως προς το Σούνιο, αλλά δεν υπάρχει και αρκετή θάλασσα για να πνιγούν όλοι. Και εκεί θα πρέπει να δανειστούμε με επαχθείς όρους.

vromopasokos είπε:
02/11/2008 στις 8:38 am
Δεν ξέρω πόσο “ειδικός” είναι ο συνεργάτης σου factora αλλά τα βασικά τουλάχιστον θα έπρεπε να τα παρακολουθεί.

Αυτό:

“Πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων –που θεωρείται μια βάση- έφτασε στα προ ΟΝΕ επίπεδα. Βεβαίως, για να εκτοξευτεί τώρα με την κρίση, πριν από λίγο δηλαδή, σε δυσθεώρητα ύψη, στις 166 μονάδες βάση.”
είπε πριν δύο μέρες στη Βουλή ο Γ.Παπανδρέου.
Με τον πλέον επίσημο τρόπο έγινε η αναφορά δηλαδή.
Καλημέρα

ειδικός συνεργάτης είπε:
02/11/2008 στις 8:45 am
χμμ… vromopasoke. Ο ΓΑΠ (ή οι σύμβουλοί του) το έχουν πιάσει το θέμα, και το πρόβλημα των τραπεζών. Το Bloomberg ωστόσο δεν λέει ψέμματα. Πότε νομίζεις εσύ ότι άρχισε η κρίση; Σίγουρα όχι όταν άρχισε να τα λέει η TV… Εγώ κρίση βλέπω από τα τέλη Ιουλίου, ίσως και νωρίτερα…

Μα μήπως το έχω δει γραμμένο, σε παλαιότερα σχόλια εδώ, ότι ένα από τα «προβλήματα» του ΓΑΠ ήταν ή πολύ πρώιμή του τοποθέτηση για τις τράπεζες;

kathimerinos είπε:
02/11/2008 στις 8:49 am
Οι απόψεις του αρθρογράφου σας ταυτίζονται (αν δεν μεταφέρει) με τις απόψεις της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Ο Γιάννης Αλαφούζος ζήτησε ομολογιακό δάνειο 100 εκ. ευρώ και δεν του χορηγήθηκε. Δεν του χορηγήθηκε το δάνειο επειδή ο Αλογοσκούφης δεν συναίνεσε.
Τα χτυπήματα του συγκροτήματος ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ στον Αλογοσκούφη θα είναι εντονότερα και συχνότερα.
Ερευνήστε αν έτσι έχουν τα πράγματα και αν ναι στην ανάλυσή σας να το λαμβάνετε υπόψη σας.

ειδικός συνεργάτης είπε:
02/11/2008 στις 8:55 am
Σύμπτωση kathimerine, σύμπτωση. Το Βήμα το είδα…και με πήρε κάποιος φίλος να με ρωτήσει αν είχα γράψει εγώ τμήμα της ομιλίας του άλλου στην Βουλή (όχι δεν γράφω ομιλίες)
Όλο και περισσότερα δάνεια δεν θα εγκρίνονται.

Νικόλας είπε:
02/11/2008 στις 9:33 am
Έχει κάποιος μια εταιρία που έχει το μονοπώλιο στο αντικείμενο της. Το λογικό ακόλουθο είναι αυτός ο κάποιος να πλουτίζει. Σωστά;
Τώρα πως γίνεται όλες οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις που είχε και εξακολουθεί και έχει μέχρι ένα βαθμό το Δημόσιο να είναι καταστροφικές για την δημόσια οικονομία.
Δηλάδή είναι δυνατόν η Ολυμπιακή να έχει τέτοιες απώλειες; Είναι δυνατόν η ΔΕΗ να εμφανίζει τετοια ζημία;
Και όμως παρουσιάζουν…Κακοδιαχείριση επομένως. Και ποιοι την διαχειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια; Ονόματα έχουμε δεν έχουμε; Ξέρουμε ποιοι πέρασαν από τις Διοικήσεις τους και ποιοι τους διόρισαν εκεί. Ε ας γίνει κάτι με αυτούς ρε παιδιά… Για όνομα του θεού δηλαδή…

PORTA PORTA είπε:
02/11/2008 στις 9:53 am
Στην αρχαιότητα, ο ρόλος του χρήματος ήταν ισχυρός. Ο Λυκούργος, ο μεγάλος μεταρρυθμιστής της Σπάρτης, προκειμένου ν’ αποτρέψει τη ροπή των Σπαρτιατών προς το χρήμα, επινόησε την εξής αποτελεσματική «νομισματική» μέθοδο. Η κάθε δραχμή ήταν ένα κομμάτι σίδερο, τόσο μεγάλο και βαρύ, που ήταν περίπου ασήκωτο. Έτσι οι συναλλαγές με το χρήμα, αλλά και η συσσώρευση του χρήματος, έγινε τόσο δύσκολη που είχε σαν αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί η φιλαργυρία στην αρχαία Σπάρτη. Ο Πλάτωνας, στην «Πολιτεία», απαγορεύει το χρυσό και το ασήμι. Παρά ταύτα, στην αρχαία Αθήνα, υπήρχαν νομίσματα όπως σήμερα, με αποτέλεσμα ν’ αναπτυχθεί η αγάπη για το χρήμα. Να τι μας λέει για το χρήμα ο Σοφοκλής στο μεγάλο του έργο «Αντιγόνη»:
Δεν φύτρωσε χειρότερη καμιά
εφεύρεση στον κόσμο σαν το χρήμα.
Αυτό γκρεμίζει πόλεις, ανθρώπους ξεσπιτώνει,
δασκαλεύει και πλανεύει το φρόνιμο
μυαλό να κυνηγάει της ντροπής τα έργα.
ΠΠ

archaeopteryx είπε:
02/11/2008 στις 11:46 am
να προσευχόμαστε να μην σκάσει η φούσκα των ακινήτων, ή μάλλον να μην σταματήσει το γκρίζο και το μαύρο χρήμα

Evros είπε:
02/11/2008 στις 12:00 pm
archaeopteryx
Μην συγκρίνεις την δομή της Αμερικάνικης οικονομίας με την Ελληνική. Η Αμερικανική βασίζεται στην κατανάλωση. Η Ελληνική στην ασφάλεια του σπιτιού και της οικογένειας. Κανένα στεγαστικό δανειο δεν έχει οδηγήσει σε πληστηριασμό ακινήτου. Ολοι οι πληστηριασμοί γίνονται απο κάρτες και απο επιχειρηματικά δάνεια.
Οσο για το μαύρο χρήμα είναι το μόνο που θα σώσει την αγορά.

archaeopteryx είπε:
02/11/2008 στις 12:05 pm
δεν διαφωνώ…αλλά πες μου, πόσο θεωρείς εύλογη αξία ανά τετραγωνικό στην Αθήνα; και πόσο αν οι οικονομικοί μετανάστες φύγουν (αν υποθετικά φύγουν αυτοί και όχι εμείς;)
ξέρω ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Περιμένω, αν ποτέ γίνει ανασχηματισμός, αν ποτέ πάρει άλλος του Υπουργείο Οικονομίας, αν θα μάθουμε την αλήθεια…που, κουταμάρες λεω, δεν θα την μάθουμε. φαντάσου χ% του ΑΕΠ μαύρο. Θα μας κλεισουν.

Anonymous είπε:
02/11/2008 στις 12:15 pm
Πιθανή η αδυναμία αποπληρωμής χρεών στην ΕΕ
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/391560/ArticleNewsWorld.aspx
http://online.wsj.com/article/SB122540964633786201.html
OCTOBER 31, 2008
Investors Raise Their Bets on Defaults in EU Countries

mavros είπε:
02/11/2008 στις 2:31 pm
Bonjour
καλο το post , καλά τα σχόλια, αλλα…
Σχεδόν κάθε φορα μου έρχεται στο νου κάποια λαϊκή έκφραση του στυλ ” μπήκαν οι χοίροι στα κουκιά, τα κάναν όλα αχταρμά” !
Το σχήμα είναι εύκολο… Χοίροι εμείς, κουκιά οι infos και αχταρμάς η άποψη του εκαστου τελευταίου αναγνώστη… (Δεν θέλω να προσβάλω προσωπικά κανένα αλλα δεν θα ήταν κακό an προσβληθεί και κάποιος!)
Δεν είναι εγκληματικό… έτσι κάνουν οι χοίροι άμα δουν κουκιά, τι να κάνουμε ;!
Ωραίος ο “ειδικός” και αληθινός αφού μας λέει να μην περιμένουμε όλη την αλήθεια… Περιμένω όμως ρε (Ει)δικέ μου… το γαμώpazl… Παλιά έφτιαχνα και εγώ και μετά με τη μάνα μου τα βάζαμε σε καδράκια… Τι λέει “φακτορα”, πουλάει καδράκια το μαγαζί ;
Έτσι… χωρίς καδράκια, ο τοίχος φαίνεται μπουρδέλο… λέει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του και… πάμε παρακάτω . (μην το γεμίσεις ρε παιδί μου, Βάλε κa’να δυοτρία, να ομορφiσει το πράμα…!)
Αρκετοί έχουν καλές ιδέες, κομμάτια του παζλ τα λέω εγώ εάν συμφωνείτε, πχ. :
Νεοκλής, ειδικός συνεργάτης,Anonymous,Nick,archaeopteryx,Evros,miaouth,Ο Χαζος του χωριου,ο βουνισιος,PORTA PORTA,γάιδαρος … …
Aρχισε να τους καδράρεις λιγάκι… Να λέμε και λιγότερα και σοβαρότερα και ουσιαστικά και λοιπά… (Έτσι, εγώ τουλάχιστον, βαριέμαι να σχολιάσω επί του θέματος)
Εξάλλου από προηγούμενα post σου μας έδωσες την εντύπωση ότι σε τρώει ο k… για αλλαγές και τέτοια. Βάλε για παραδειγμα ένα καδράκι ψηφοφορίας-αποδοχής,αρίθμησης σχολίων, η άμεσης απάντησης η κάτι τέτοιο τέλος πάντων…
Με νιώθετε, έτσι ; Συμφωνείται ότι έτσι θα εξελιχτεί η συζήτηση καλύτερα σε ότι αφορά το blog η κάνω λάθος ;
Από την άλλη μεριά μπορεί να μην είναι και καλή ιδέα… ξέρω και εγώ? Αλλιώς το παίζω και εγώ “Ειδικός συνεργάτης” και βάζω και εγώ κομμάτια στο παζλ, (“μαλακίες” δηλαδή)…
φιλικά πάντα,

Watts είπε:
02/11/2008 στις 5:39 pm
Φάκτορ,ειδικοί συνεργάτες και αγαπητοί σχολιογράφοι:σας παρακολουθώ εδώ και έναν περίπου χρόνο και τα τελευταία σας σχολιάκια με βάζουν για πρώτη φορά στον χορό των απαντήσεων των απαντήσεων…
Μήπως-λέω απλώς μήπως- έχετε πάρει πολύ στα σοβαρά τους ρόλους σας?
Πριν μου επιτεθείς αγαπητέ μου Φάκτορα(κάτι που-περιέργως- το κάνεις πολύ συχνά τελευταία),επέτρεψέ μου να ρωτήσω μόνο το εξής:ως σχολιογράφοι γίνονται δεκτοί μόνο οι αριστερόφρονες κάτοχοι τουλάχιστον ενός phd (χαχαχαχάααα σου λέω σήμερα, 5/7/2012, κόπανε)

Αθ. Κλάρας είπε:
02/11/2008 στις 2:40 pm
Οι οικονομικές προβλέψεις είναι μαύρες και άραχνες. Ολοι όμως σφυρίζουν αδιάφορα για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα.
Ποιος φταίει για όλα αυτά ; όχι μόνο οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις αλλά κυρίως εμείς που συνδυάζουμε τα μεγάλα ιδανικά για την μεγάλη μάσα. Η μεγαλύτερη ζημιογόνος επιχείρηση είναι το ίδιο το κράτος, το οποίο αποτελείται από μερικές ντουζίνες δημόσιους οργανισμούς, όλοι στο κόκκινο.
Για ιστορικούς λόγους το πρώτο δάνειο ύψους 800.000 στερλίνων μας χορηγήθηκε το 1823 από τον Τζώρτζ Κάνινγκ για τις ανάγκες της Ελληνικής Επανάστασης και από τότε αυτό και όλα τα επόμενα ήταν δανεικά και αγύριστα. Αν και όχι τόσο αγύριστα, αφού τα πληρώσαμε με Βασιλιάδες, Πολέμους, Εμφυλίους, Χούντες αναγκαζόμενοι να προσφέρουμε Γη και Υδωρ σε όλους τους αποικιοκράτες που πέρασαν και εγκαταστάθηκαν σε αυτόν τον τόπο.
Και ενώ Επτωχεύσαμεν μία φορά το 1893 κινδυνεύουμε σήμερα να το επαναλάβουμε.
Ναι, ξέρω το έλλειμμα των 270.000.000.000 ευρώ είναι τεράστιο και δύσκολο να μπαλωθεί, αλλά πως γίνεται χρόνο με τον χρόνο να μεγαλώνει;
Και εμείς τι κάνουμε για αυτό ;
Δανειζόμαστε χωρίς όριο και δίνουμε εξουσία σε μπατίρηδες που αποφάσισαν να κάνουν τους πολιτικούς για να γεμίσουν το πορτοφόλι τους. Βέβαια όχι με αζημίωτο αφού θα μας βολέψουν σε κάποιο γραφειάκι για να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας με την τεμπελιά μας και τον ωχαδελφισμό μας στην μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.
Απλά είναι τα πράγματα, κατορθώσαμε να γίνουμε ένα υπερχρεωμένο κράτος αποτελούμενο από υπερχρεωμένους πολίτες που πρέπει να κάνουμε σύντομα την αυτοκριτική μας και να μην τα ρίχνουμε όλα στους άλλους.
Γιατί μπορεί να κληρονομήσαμε όλα αυτά τα χρέη, αλλά τουλάχιστον να μην τα δώσουμε αυξημένα στα παιδιά μας τα οποία δεν φταίνε σε τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: