Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μέσα στην Πράσινη Παγίδα


Δεν έχω καμία μα καμία όρεξη να ασχολούμαι με υποθέσεις τρίτων, αλλά κάποιοι σχεδιάζουν, πριν από μένα, την ζωή μου μέχρι το …2050, και το τι κάνουν με επηρεάζει άμεσα. Βασικά περιμένω εναγωνίως να δω πως θα παίξουν τα δικά τους ενεργειακά (που με αφήνουν αδιάφορο, εκτός αν αποφασίσουν να με απαλλάξουν από τον φόρο άνθρακα, και από την καταναγκαστική παρουσία τους). Το αναπάντεχο είναι ότι και οι Γερμανικές "ΔΕΗ" μάλλον θύματα της ίδιας Πράσινης Τρέλας είναι...

Η θεωρία μου είναι απλή. Δεν αντέχουν (και δεν θα έπρεπε) να βγάλουν εκτός παραγωγής 5 ή 10 συμβατικά (πυρηνικά ή ανθρακικά) GW. Επομένως, ή (1) θα εισάγουν (ήδη το κάνουν), ή (2) θα κάνουν γαργάρα τον αντιπυρηνικό φόβο τους, ή (3) θα ανακαλύψουν ότι το CO2 κάνει καλό (εξ άλλου τους αρέσει και η μπύρα που είναι γεμάτη CO2), ή, (4) θα χάψουν το δόκανο των περισσότερων αιολικών, και η Γερμανία θα πάψει να είναι το Wirtschaftswunder που ξέραμε (εκτός εάν το «wunder» γίνεται με πολύ ακριβότερο ρεύμα και πιθανά μπλακάουτς.

Κατά το Spiegel, η Γερμανία ήδη εισάγει 5 GW (πυρηνικό) ρεύμα από την Γαλλία και την Τσεχία. Η ύφεση να’ ναι καλά, περισσεύει ρεύμα παντού, για το αν τα καλώδια δεξιά- αριστερά, πάνω-κάτω φτάνουν για 10 GW, δεν το ξέρω.


Για τον αντιπυρηνικό φόβο γράφονται και λέγονται πολλά, και δεν καταλαβαίνω αρκετά ούτε τα Γερμανικά, ούτε τα μυαλά τους… Η Frankfurter Allgemeine κάπου υπαινίσσεται ότι τώρα που οι Πρασινο-Κόκκινοι στην Baden-Württemberg είδαν ότι τους ανήκουν πυρηνικά, και ότι το μισό ρεύμα τους είναι πυρηνικό, ίσως το ξανασκεφτούνε. Die Kohlekraftwerke werden spätestens 2013 teurer, wenn für die Verschmutzungsrechte Geld bezahlt werden muss. Und dazu kommt, dass die klassischen Kraftwerke durch Erneuerbare Energien zunehmend in die Reservistenrollen gedrängt werden. Οι μονάδες άνθρακα θα γίνουν πιο ακριβές το 2013 αν πληρωθούν δικαιώματα ρύπων [αν το καταλαβαίνω σωστά] . Και επί πλέον, οι παραδοσιακές μονάδες ΑΠΕ θα ωθούνται όλο και περισσότερο σε εφεδρικό [βοηθητικό] ρόλο [χαχαχάαα – να σας πω το μυστικό μάγκες, πετάξτε τον φόρο άνθρακα… Καλά το πήγατε μέχρι τώρα] Και, καταλήγει, ότι η κατάσταση είναι επισφαλής. Τα νοσοκομεία και τα εργοστάσια χρειάζονται αξιόπιστη ισχύ. Mehr Kohlestrom und mehr importierter Atomstrom ist die realistische Alternative, die den Grünen nicht behagen dürfte. Περισσότερο κάρβουνο και περισσότερη εισαγόμενη πυρηνική είναι η εναλλακτικές λύσεις με τις οποίες όμως δεν είναι άνετοι οι Πράσινοι. Έλα μωρέ πως κάνετε έτσι… Ούτε να το συζητάτε… Ούτε κάρβουνο, ούτε πυρηνικά. Θέλουμε αιολικά!

Παράλληλα:

Η RWE ξεκίνησε ένδικα μέσα κατά του κλεισίματος του πυρηνικού σταθμού Bilbis (και η ιστοσελίδα αυτή είναι ό,τι θα θέλατε να ξέρατε για την Γερμανική άποψη περί Κόσμου).


Ο Γερμανός boss της RWE Ανανεώσιμες (Innogy) προειδοποιεί για blackouts στην Νότια Γερμανία με την μελλοντική διακοπή 8 πυρηνικών και ανθρακικών GW, και προειδοποιεί ότι λείπουν 3.500 χλμ. γραμμές υψηλής τάσης (που δεν αρέσουν στους Γερμανούς). Μπορεί τα Γερμανικά μου να μην αποδίδουν σωστά το πνεύμα, αλλά μάλλον υπέρ των πυρηνικών είναι (αλλά αναγνωρίζει τις πολιτικές πτυχές), λέει τα υπέρ και κατά διαφόρων εναλλακτικών λύσεων, βρήκε την συμπαραγωγή σαν καλή δικαιολογία για τον λιγνίτη (και για το κάρβουνο, και για όλα, σύντροφε, αλλά κοστίζει). Και ο Γερμανός «Τσιπουρίδης» λέει ότι καλά τα αιολικά, αλλά βασίζονται σε επιδοτήσεις, χαλάνε το τοπίο, και δεν ενσωματώνονται εύκολα στο δίκτυο, και, και… (Βρε παιδιά, δεν μπορούμε να προσλάβουμε κανένα Γερμανό;)


Βέβαια, υπάρχει ακόμα η κουβέντα για τα γιγάντια υπεράκτια (στην Βόρεια Θάλασσα φυσάει συχνά, και οι μεγάλες Α/Γ είναι πιο …οικονομικές (αλλά οι υπεράκτιες, πανάκριβες). Τα υπεράκτια βασίζονται σε διασύνδεση με την …Νορβηγία. Για να κάνουν σε μεγάλη κλίμακα αυτό με το οποίο παίζει η Δανία. Ρεύμα στα Υ/Η όταν φυσάει και δεν το χρειάζεται το δίκτυο, ρεύμα από την Νορβηγία όταν δεν φυσάει… (Έχω δει τις απώλειες, δεν είναι καθόλου αμελητέες). Και τα καλώδια θέλουν δισεκατομμύρια. Και αν αντιδρά ο κόσμος για τους πυλώνες, και το τοπίο, είναι πρόσθετα δισεκατομμύρια για υπόγεια καλώδια. Και αν κατάλαβα το άρθρο, η αντικατάσταση πυρηνικών από υπεράκτια αιολικά είναι πολλά περισσότερα δισεκατομμύρια. „Auf Basis des aktuellen Energieeinspeisungsgesetzes ist keine attraktive Rendite für Offshore-Windparks in Deutschland erzielbar.“  Keine Attractive Rendite, σημαίνει, νομίζω, «μάπα το καρπούζι»

Η άποψη που έχω για την Ελλάδα, ισχύει για την Γερμανία. Αν θέλεις να καταστρέψεις μια χώρα, την …πρασινίζεις. 

Τους συνδέσμους μου του έστειλε "η ThW" που φροντίζει να βλέπω και την Γερμανική πτυχή των πραγμάτων.  Αν ψάξετε την RWE Facts and Figures, θα δείτε και πολλά για την ηλεκτροπαραγωγή, γενικά., και για την Γερμανική ηλεκτροπαραγωγή ειδικότερα. Ούτε η RWE ούτε η Ε.ΟΝ είναι θερμοί οπαδοί των αιολικών. Για την Πράσινη Παγίδα, έγραψα εδώ.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Άτης Πορτοσάλτε στον Σκάι υπερ των πυρηνικών. Το πουλάκι μου ο Αλαφούζος. Για αυτό η Ντόϋτσε Βέλλε διαφημίζει Σκάι και Ιν.

archaeopteryx είπε...

Είπαμε, ποιός νοιάζεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Ανώνυμος είπε...

“Whatever our emotions, the facts are stubborn,” he said in his speech. But because of the high upfront cost of nuclear, Besnainou said that the U.S. must continue funding federal loan guarantees, which ensure that such projects can get cheap debt.
AREVA CEO Jacques Besnainou
http://us.arevablog.com/2011/04/05/facts-are-stubborn/

Αν αυτό δεν είναι επιδότηση (ή προτροπή σε...) τότε τι είναι?
Είτε ΑΠΕ, είτε κάρβουνο είτε πυρηνικό το πληρώνει το πόπολο και το ξαναπληρώνει με τους λογαριασμούς.
Ο τελικός λογαριασμός (γαμπρός ξύρισμα) είναι άλλο καπέλο. H Fukushima θα μας στέλνει πολλά μηνύματα.

sawas

archaeopteryx είπε...

Ειδικά από τα Federal Loan Guarantees, δεν έχουν χαθεί λεφτά. Και μετά την Ιαπωνία θα είναι στα χάϊ τους και οι Γάλλοι έναντι Westinghouse (Toshiba) και GE.

Οι επιδοτήσεις με ενοχλούν, τουλάχιστον να παίρνεις κάτι σε αντάλλαγμα. Και εάν ήμουν Αμερικάνος, θα προτιμούσα να ψωνίσω εγχώριο..

Ανώνυμος είπε...

Και οι Ελληνες ΑΠΕτζήδες ... το βιολί τους:
http://www.helapco.gr/ims/file/news/2011/PR_HELAPCO_Diktia_4Mar2011.pdf

Εν ολίγοις o Σύνδεσμος Εταιριών
Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) διαμαρτύρεται ότι:

- Το κόστος διασύνδεσης των Φ/Β είναι δυσβάστακτο
Απαντώ: Για τα οικιακά πληρώνεις από 500 ως 1000 € για τη σύνδεση στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης.

- Να έχουν δυνατότητα να επιλέγουν αυτοί εργολάβο για κατασκευή δικτύων διασύνδεσης των Φ/Β
Απαντώ: Και όμως υπάρχει νομοθεσία για "ιδιωτικά δίκτυα" Γιατι δεν την εκμεταλλεύονται?

- Ισχυρίζονται ότι:
"Με χρήση του διαθέσιμου
εξοπλισμού δικτύου (συμβατικοί και ηλεκτρονικοί ρυθμιστές τάσης, πυκνωτές κλπ),
αλλά και των δυνατοτήτων των σύγχρονων αντιστροφέων (ελεγχόμενη έγχυση αέργου και πραγματικής ισχύος), η χωρητικότητα υφισταμένων γραμμών Μέσης Τάσης μπορεί να προσεγγίσει το θερμικό τους όριο".

Απαντώ: Το θερμικό όριο των γραμμών είναι το πρόβλημα, ή η επιθυμία από μέρους τους της υπέρβασης του 20% της εγκατεστημένης ισχύος του συστήματος με ΑΠΕ? Τι θα γίνει τότε με την ευστάθεια του συστήματος?

Εν κατακλειδει: Μάγκες του ΣΕΦ, λεφτά βρήκατε για τη χρηματοδότηση, ή "τα λέω στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά"?

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

και η αναρτηση του s.a. λεει οτι σχεδιαζουν το φορο ανθρακα ως παγκοσμιο ανταλλακτικο νομισμα

το σχεδιο cοward-pliven να το αναλυσεις με απλα λογια να το καταλαβει η θεια μου στο χωριο

archaeopteryx είπε...

@9:15

To Cloward-Piven είναι εύκολο να εξηγηθεί σαν έννοια: Παροχές χωρίς αντικρυσμα σε περιβάλλον με χαμηλές υποδομές. Το κατά πόσον υλοποιήθηκε συνειδητά ή προκύπτει από την ανθρώπινη φύση (ή κατά πόσον οι διάφοροι πονηροί χρησιμοποιούν την ανθρώπινη φύση) είναι κάτι άλλο.

Τα περί φόρου άνθρακα και της πιθανής σκοπιμότητας μπερδεύονται ως προς το ποιός βγαίνει κερδισμένος και ποιός το προωθεί. Π.χ. ενώ βλεπω που και πως ξεκίνησε στην σημερινή του εκδοχή, όταν βλέπω Rothschild και Rockfeller κουμπωνομαι, γιατί είμαι πάντα επιφυλλακτικός σε πιθανό αποπροσανατολισμό.

Π.χ. Πάρε το άρθρο του s.a.: Είναι απο το Foreign Policy Journal, του K R Bolton. Αν διαβάσεις για αυτόν, θα αναρωτηθείς αν αυτά που λέει τα πιστεύει ή τα λέει για άλλο λόγο...
http://en.wikipedia.org/wiki/Kerry_Bolton

"Bolton was a co-founder of the Nationalist Workers' Party,[2] and was briefly secretary for the New Zealand Fascist Union in 1997". Κάπου φέρεται και ως αμφισβητίας του ...Ολοκαυτώματος (ότι δηλαδή δεν ...έγινε)" Τώρα μπλέκει τους Ροθτσιλντ σε σενάρια... Αφού λέει πράγματα με τα οποία βασικά συμφωνώ... Ξέρεις, αναρωτιέμαι που το πάει.

Για αυτό προτιμώ την μέθοδο follow the money...

Ανώνυμος είπε...

@ archaeopteryx:
[quote]... Για αυτό προτιμώ την μέθοδο follow the money...[/quote]

Έτσι ακριβώς!
(μόνο που τα ακολουθούν για την τσέπη τους και πολλοί άλλοι, με πιθανότητα - πηγαίνοντας με αγαθές προθέσεις αποκάλυψης - να τρακάρεις!)

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

Germany's nuclear policy U-turn leaves it little choice other than to rely more heavily on coal power, and that could boost its annual carbon emissions by as much as 10 percent

Mon Apr 4, 2011

http://www.reuters.com/article/2011/04/04/us-germany-energy-coal-idUSTRE7331BF20110404

Ανώνυμος είπε...

"Αν θέλεις να καταστρέψεις μια χώρα, την …πρασινίζεις."

Και το βασικό ερώτημα είναι αν αυτό γίνεται από βλακεία ή από πρόθεση. Είναι δυνατόν ένας φυσικός να μην μπορεί να δει αντικειμενικά τα στοιχεία;

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

@ Kaymakchalan:

[quote]... Είναι δυνατόν ένας φυσικός να μην μπορεί να δει αντικειμενικά τα στοιχεία; [/quote]

Και όμως γίνεται!
(ανάλογα με τις αρχικές παραδοχές που θα κάνει)

Εδώ την πάτησαν μαθηματικοί του Harvard με τις γνωστές φούσκες του LTCM :

http://epipantos.com/finblog/?p=795

spiral architect

archaeopteryx είπε...

Kaymakchalan,

κι όμως, είναι δύσκολο.

Δηλαδή για να μπορέσεις να τεκμηριώσεις την "απάτη", πρέπει

1. Να καταλαβαίνεις από επενδυτικά (και να έχεις δει κάπως "αιολικές επενδύσεις"

2. Να καταλαβαίνεις λίγο την φυσική και την τεχνολογία

3. Να καταλαβαίνεις πολύ ηλεκτροπαραγωγή και οικονομικά ηλεκτροπαραγωγής

4. Να καταλαβαίνεις από διαχείριση δικτύου (αυτό λίγοι το καταλαβαίνουν)

5. Να μπεις στον μπελά της κλιματολογίας (που είναι και η βασική πρόφαση)

6. Να καταλαβαίνεις από cost-benefit. Αυτό είναι δύσκολο, εκτός εάν είσαι παπαγάλος

7. Να καταλαβαίνεις από ευρωγραφεικρατία (κάτι σαν να είσαι πρωκτολόγος)

8. Να μπεις αρκετά στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τα γεωπολιτικά τους

9. Και λίγο στα οικονομικά γεωπολιτικά

10. Και αρκετά στην ανθρώπινη συμπεριφορά (πόες τούμπες θα έκανα για ένα Νομπέλ, ή εάν κοντράτο για έρευνα).

Βασικά αυτά σκαλίζω, χωρίς να είμαι φυσικά ειδικός σε όλα, και το συμπέρασμα είναι το ΙΔΙΟ με αυτά που λένε η ΕΟΝ και η RWE! (στην χώρα τους).

"Μάπα!"

Ανώνυμος είπε...

@ archaeopteryx:
Eγώ το είπα πολύ περιεκτικά, εσύ το είπες πολύ αναλυτικά!

Αλλά νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο. Χρονοβόρο ναι!
Θέλει:
- αναλυτικό μυαλό,
- χρόνο ωρίμανσης της απάτης και το κυριότερο,
- "κονέ" και περαιτέρω επεξεργασία της απάτης με τους "κατάλληλους" ανθρώπους

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλάβω. Με τους Γερμανούς τα έχεις? Με την Μπιρμπίλη? Ποιό είναι το θέμα?

archaeopteryx είπε...

@7:03
δεν τα έχω με κανέναν.

Θεωρώ ηλίθια την "Πρασινη Ανάπτυξη" (δηλαδή πράσινα τέλη κυκλοφορίας και επιδοτήσεις για μπογιές) και εντελώς λανθασμένες τις ενεργειακές επιλογές που είναι με την Πράσινη Ανάπτυξη.

Με χαρά βλέπω ότι και οι ...Γερμανοί έχουν τα ίδια απιχειρήματα κατά των ΑΠΕ που έχω και εγώ.

Με έπληξη βλέπω κάτι που υποψιαζόμουν, ότι δηλαδή το πυρηνικό λόμπυ προωθεί τις ΑΠΕ.

Και με λίγη χαιρεκακία βλέπω τους Γερμανούς πιασμένους στο Πράσινο Δόκανο που έστησαν σε όλους εμάς για να πουλάνε τις σαβούρες τους.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ανάγκη να τα "έχεις με κανέναν" για να εναντιώνεσαι σε μια διαδικασία που προφανέστατα μας βάζει δεκαετίες πίσω.

Σε μια φάση όπου η ανάκαμψη είναι η μόνη επιλογή για συλλογική επιβίωση, και όταν η σταθερή και φτηνή ενέργεια είναι προϋπόθεση για ανάκαμψη, είναι τραγικό να βλέπεις μαλακίες να μπαίνουν εμπόδιο στην επιβίωση.

Αυτή η σγγένεια μεταξύ ευρωγραφειοκρατείας και πρωκτολογίας είναι ενδιαφέρουσα!

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

o μπλακ τζαφ ζητησε φορο ανθρακα για να μειωθουν οι εισαγωγες τουρκικων προιοντων!!!

Ανώνυμος είπε...

Mην το γελάς με τον καρατζαφ

Όχι ότι μπορεί να περάσει τέτοια (κολλάνε στην ΕΕ) αλλά η ΕΕ θα μπει στον πειρασμό να βάλει φόρο άνθρακα σε εισαγωγές (δηλαδή ΔΑΣΜΟΥΣ) Να δεις πληθωρισμό να ευχαριστηθείς

Φακ Κωστας είπε...

Για την πράσινη ανάπτυξη πιστεύω και εγω ότι ειναι η 3η μεγάλη απάτη κατά των Ελλήνων (μετά το χρηματιστήριο και τους Ολυμπιακούς).
Επιδότηση ως γνωστόν δίνεται σε ένα προβληματικό προιόν ή υπηρεσία που όμως πρέπει να παρέχεται για άλλους λόγους (βλέπε άγονες γραμμές πλοίων).
Η επιδότηση για ένα προιόν που μάλιστα παράγεται χωρίς απάιτηση πρώτης ύλης είναι εξ'αρχής ύποπτη.
Θέλω να πώ ότι το χρυσάφι δεν θέλει ούτε προπαγάνδα ούτε διαφήμιση για να πωληθεί...οχι όμως και τα "φυκια" ειδικά όταν πωλούνται ώς φύκια και όχι ως μεταξωτές κορδέλες.

archaeopteryx είπε...

Είναι αυτό που λέω "μη ανταποδοτική επιδότηση". Εάν επιδοτείς αγροτική παραγωγη τροφίμων, επιδοτείς κάτι που τρώγεται (και κόσμο στην επαρχία).

Εάν επιδοτείς Μπιρμπιλοδουλειές, επιδοτείς Γερμανική απασχόληση (και καμία αρπαχτή για εμπόρους ρύπων -- αν κρατήσουν).

Ακόμα και τα φύκια είναι πιο χρήσιμα... έχουν καλό ιώδιο.