Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Τι επηρεάζει την Κλιματική Αλλαγή;


Από τα πιο περίεργα πράγματα στην Ελλάδα (αλλά και σε μερικές άλλες χώρες στην Γερμανική σφαίρα επιρροής) είναι η ύπαρξη Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής.Το Φαινόμενο του Ψυχροκηπίου του 1970, που έγινε Φαινόμενο Θερμοκηπίου του 1990, και ξανά φαινόμενο του Ψυχροκηπίου το 2010. Το ότι το κλίμα αλλάζει εδώ και 3-4 δις χρόνια το ξέρουν και τα ...μαμούθ. Το γιατί αλλάζει είναι το θέμα...

Πριν λίγες μέρες το Watts Up With That? είχε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση με όλες τις γνωστές παραμέτρους που επηρεάζουν την πολυπλοκότητα του κλίματος. Και τις μεταφέρω σε περίληψη, με την παράκληση προς τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής να μας πει με ποια από αυτές ασχολείται το Υπουργείο του.

1. Η περιστροφή της Γης περί τον άξονά της.  Επηρεάζει τα ατμοσφαιρικά και θαλάσσια ρεύματα, το σχήμα της Γης, τις θύελλες, τις τεκτονικές πλάκες, τα ηφαίστεια, την δημιουργία βουνών, το μαγνητικό πεδίο και την μαγνητόσφαιρα, όλα εκ των οποίων επηρεάζουν το κλίμα. Και η περιστροφή της Γης επηρεάζεται διαχρονικά από την Σελήνη, και από γεωτεκτονικά που προκαλεί.

2.  Η περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο και οι 2-3 παράμετροί της.  Επηρεάζει τους πάγους των πόλων, σε συνδυασμό με την Σελήνη (και τις δικές της μεταβολές), τις παλίρροιες, και τους κύκλους του Milankovitch (που μπορεί να ευθύνονται για τους Παγετώνες)

3. Η βαρύτητα.  Επηρεάζει τα πάντα, αλλά κυρίως τα πάσης φύσεως ρεύματα. Ατμοσφαιρικά, ρεύματα μάγματος, κυκλοφορία των ωκεανών, τα φαινόμενα El Niño/La Niña, άλλα 3-4 αντίστοιχα φαινόμενα σε άλλους ωκεανούς (με κύκλους δεκαετιών+), μετακινήσεις και συγκρούσεις  τεκτονικών πλακών, και κάτι άλλα που δεν ξέρω καν τι είναι.

4.  Η ηλιακή ενέργεια. Αυτή μας ζεσταίνει. Ο ίδιος ο ήλιος, μεταβάλλεται με κύκλους (όχι και απόλυτα κατανοητούς), ελέγχει τον κύκλο του νερού στην ατμόσφαιρα, τα σύννεφα, την βροχή, τα ποτάμια, την διάβρωση, την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, ένα σωρό πράγματα που δεν έχω ιδέα τι είναι,  και υπεριώδεις και ηλιακούς ανέμους (σωματιδίων) που φαίνεται είναι σημαντικοί. Καλή τύχη με τον ήλιο, είναι μακριά για μοντέλα και θερμόμετρα. Σε 5 δις χρόνια, σχεδόν σίγουρα θα πεθάνουμε από τον ήλιο.

5.  Γεωθερμία. Επηρεάζει πολύ το κλίμα ιδίως με τα ηφαίστεια, και επηρεάζεται από τεκτονικές πλάκες.  Τα ηφαίστεια φημίζονται για τους ηφαιστειογενείς χειμώνες, το SO2 και τα άλλα αέρια που εκλύουν.

6. Εξωπλανητικές επιρροές. Οι αστεροειδείς, οι κομήτες και οι μετεωρίτες έχουν επηρεάσει το κλίμα και λέγεται ότι έχουν μεταφέρει οργανικά στοιχεία στην Γη, ή παρ' ολίγο να την καταστρέψουν. Επίσης ο "ηλιακός άνεμος" και τα γαλακτικά μαγνητικά πεδία. Αυτά σε πολύ πρώιμο στάδιο.

7. Μαγνητικές δυνάμεις. Επηρεάζουν την μαγνητόσφαιρα (ελέγχει του ηλιακούς ανέμους) και την μετακίνηση των Πόλων.

8. Ατμοσφαιρική σύσταση. Διάφορα αέρια, μεταξύ των οποίων CO2 (0,039%) που ταΐζει τα φυτά,  CH4 (0,000179%), N2O (0,00003%), αεροζόλ, σωματίδια σκόνες (συμπεριλαμβανομένης και της αιθάλης, που μας είπε η Χίλαρι ότι εμπλέκεται (να κάτι που έχουν οι Κινέζοι, πχ)  κλπ.

9. Albedo. Αυτό, είναι από τα σοβαρότερα. Πόσο απορροφά και αντανακλά την εισερχόμενη ακτινοβολία η Γη. Επηρεάζεσαι από σύννεφα, πάγους, σύννεφα κλπ.

10. Βιολογία. Πέρα από την φωτοσύνθεση, υπάρχουν πολλοί μικροοργανισμοί  που κάνουν τα πάντα (καλό διάβασμα), τα έντομα (οι τερμίτες είναι χαριτωμένοι) και τα ζώα, και τέλος, ο  ...άνθρωπος.  ΑΥΤΟΣ ΦΤΑΙΕΙ, αφού μέσα σε όλα τα άλλα που κάνει παράγει ρεύμα. Φταίει το ρεύμα. Ιδίως αυτό που σχεδόν έχει πάψει να παράγει λόγω ...σοφίας, η Ελλάδα.

Καλό διάβασμα, όταν διαβάσετε τα σχετικά, στείλτε, παρακαλώ, μια κόπια στους Χαζτηαβάτηδες, στην WWF, στην Μπιρμπίλη στον ΟΟΣΑ, στους ΟικολόγουςΠράσινους, στο Αστεροσκοπείο, στο ΕΜΠ.  Και την Δευτέρα διαγώνισμα με θέμα:

"Πώς  θα επηρεάσουν το κλίμα το 2090, τα 3.000 αιολικά μεγαβάτ με κόστος €4,5-€5 δις, που εύκολα χαρίζει ο Παπακωνσταντίνου του ΥΠΕΚΑ σε κρατικοδίαιτους,  και που θα ξεπληρωθεί (συν τους τόκους, μίζες και κέρδη)  με λογαριασμούς ΔΕΗ, και διαθεσιμότητα περί το 20-25%, που ζήτημα εάν θα υποκαταστήσουν το 6% των καυσίμων που καίμε στην Ελλάδα, και θα απαιτούν παράλληλη λειτουργία άλλων 3.000 θερμικών μεγαβάτ".  Είπα για το 2090 γιατί μέχρι τότε, λέει ο Αστεροσκόπος, ειδικός σε θέματα όζοντος, ότι θα ...ζεσταθούμε.


Ώρες ώρες φαντάζομαι τι ζόρια τραβούσαν ο ...Κοπέρνικος, ο Γαλιλαίος κλπ.

Το ηλιακό σύστημα δεν είναι σε κλίμακα. Η πολική αρκούδα ξεκίνησε από εδώ.

7 σχόλια:

nikos είπε...

ΕΥΓΕ!!!ΧΙΧΧΙ

Ανώνυμος είπε...

Με δύο τοις εκατό της Ευρωπαϊκής παραγωγής, άπειρα μικρότερο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής, και εμείς ΜΟΝΟΙ μας επιλέγουμε να μπούμε σε κανάλι κλιματικής αλλαγής και αποβιομηχάνισης. Είμαστε μυστήριοι!

Οταν κάποιο αφηρημένη υποχρέωση προς την "υγεία" του κλίματος καταρακώνει το εθνικό συμφέρον στην αντίληψη των πολιτικών μας, τότε ξέρουμε ότι δεν πάμε καθόλου καλά.

Αγανακτώ όταν ατομάκια σαν την Μπιρμπίλω, τον ΓΑΠ και των Παπακωνσταντίνου, περιφρονούν το συλλογικό μας συμφέρον για χάρη της New Age malakias της όποιας οικολογίας και κλιματικής αλλαγής. Ειδικά όταν βλέπω το αποτέλεσμα της βλακείας τους που δεν είναι άλλο από συρρίκνωση του εθνικού προϊόντος κατά 18 τοις εκατό. Παγκόσμιο ρεκόρ αυτό μοναδικό στην ανθρώπινη ιστορία.

Ισως να τελικά να είμαι στραβόξυλο και δεν κατανοώ μεγαλύτερα νοήματα.

Kaymakchalan

nikos είπε...

η εφαρμογή απο πλευράς κυβέρνησης των σχεδίων ΗΛΙΟΣ , Χρυσωρυχεία Χαλκιδικής ,θρακης , Κιλκίς καταστρέφουν ανεπανόρθωτα και βγάζουν από την παραγωγική δραστηριότητα τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης . Πίος τους το επιτρέπει και με ποιο αντίτιμο .. Όταν τα βλέπεις αυτά αναρωτιέσαι Είναι δυνατόν ??

nikos είπε...

πέρασε μια βδομάδα από τον πορτοκαλή συναγερμό είδατε τίποτα να γίνεται η ανακοινωθεί γύρο απο τα ενεργειακά .. πάλι η φλυαρίες του ΗΛΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ πλήρως με τις θέσεις σας για την πρακτική χρησιμότητα των ΑΠΕ. Μπορεί να προσφέρουν μια μικρή βοήθεια αλλά πέραν αυτούν τίποτα. Το πρόβλημα είναι ότι η περί τις ΑΠΕ φιλολογία έχει αποκτήσει και πολιτική υποστήριξη η στέγη που δυσκολεύει τα πράγματα. Θα πληρώνουμε κάποιους "έξυπνους" χωρίς κανένα λόγο.

Kostas είπε...

Οι αλήτες έχουν ξεμείνει με τα αιολικά και τις εθνικές οδούς για να μας τα αρπάζουν. Και οι αγορασμένες κυβερνήσεις καλά κρατούν.

Ανώνυμος είπε...

Και να ήταν μόνο τα παραπάνω; Ακόμα και κοσμική ακτινοβολία από την θέση του ηλιακού συστήματος στον γαλαξία επηρεάζει. Εκεί να δεις "τάξη ενεργειακού μεγέθους"...

Του Svensmark πάντως του έβγαλαν το λάδι μέχρι να αρχίσουν να δημοσιεύουν την Θεωρία της Κοσμοκλιματολογίας. Μόνο μετά από κάτι προσομοιώσεις στο CERN άρχισαν δειλά-δειλά να παραδέχονται ότι η θεωρία έχει βάση...

http://astrogeo.oxfordjournals.org/content/48/1/1.18.full.pdf+html

http://www.iuf-berlin.org/wm_files/wm_pdf/prof._svensmark_cosmoclimatology_berlin_2009.pdf

Εμείς εδώ σταθερά με χαχόλους για Υπουργούς Περιβάλλοντος...