Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Το Γερμανικό Πράσινο ενεργειακό φιάσκο -- προειδοποίηση για τους παγκόσμιους ηγέτες


http://www.forbes.com/sites/realspin/2013/03/14/germanys-green-energy-disaster-a-cautionary-tale-for-world-leaders/

http://www.eike-klima-energie.eu/uploads/media/2012_01_09_EIKE_Germa_energy_turnaround_english.pdf

Δεν είναι κακή καθ' εαυτή η επέκταση των ΑΠΕ. Όσο πιο πολλές επιλογές έχει ο καταναλωτής, τόσο το καλύτερο.  Το πρόβλημα ξεκινάει όταν οι επιδοτήσεις είναι αυτό που συντηρούν και προωθούν τις ΑΠΕ. Και γίνεται χειρότερο όταν οι Κεντρικοί Σχεδιαστές χειραγωγούν τις επιλογές και την ίδια την αγορά ενέργειας.

Αυτό είναι που συμβαίνει στην Γερμανία. Το 2000 η Γερμανία άρχισε να αναγκάζει τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να αγοράζουν ρεύμα από ΑΠΕ σε εξωφρενικές, εγγυημένες τιμές. Αυτό που ξεκίνησαν Σοσιαλιστές και Πράσινοι, έγινε και πολιτική της Μέρκελ, μετά το τσουνάμι στην Φουκουσίμα το 2011, με στόχο να υποκαταστήσει πυρηνικά με ΑΠΕ -- παρ' όλο ότι η Γερμανία δεν κινδυνεύει από τσουνάμι. Και παρά τις βαριές επιδοτήσεις, οι ΑΠΕ φυσικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τίποτα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τέως Υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας (o Sigmar Gabriel)  προειδοποίησε τo 2012, ότι αυτή η προσπάθεια θα αποτύγχανε με δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.  Κάτι που φάνηκε και φαίνεται.

Και λέει η Μέρκελ ότι θα γεμίσει την θάλασσα με υπεράκτια αιολικά... Και τα κόστη θα είναι εξωπραγματικά, και ρεύμα δεν θα έχει (από τα αιολικά -- από κάρβουνο, θα έχει ρεύμα).

1 σχόλιο:

ciaoant1 είπε...

http://www.spiegel.de/international/germany/germany-cancels-trio-of-climate-programs-amid-funding-shortfall-a-889483.html