Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Τα αιολικά αλλάζουν το μικροκλίμα (χωρίς να ηλεκτροδοτούν, και πληρώνονται για αυτό)


http://www.telegraph.co.uk/earth/earthnews/9234715/Wind-farms-can-cause-climate-change-finds-new-study.html

Έχει γραφτεί εδώ και καιρό ότι τα αιολικά, τα πολλά αιολικά σε ένα μέρος, όπως πχ σε ένα βουνό της Κρήτης ή της Λακωνίας, ή οπουδήποτε, επηρεάζουν το τοπικό μικροκλίμα και συγκεκριμένα ανεβάζουν την νυχτερινή θερμοκρασία.  Δεν είμαι ειδικός, αλλά αυτό όλο και κάπως θα επηρεάζει την βροχόπτωση. Σε μέρη σε όλη την Ελλάδα που η βροχόπτωση είναι η πηγή του ...νερού, κάτι τέτοιο δεν θα είναι ασήμαντο για την ...επιβίωση. Δεν πάω να σας τρομοκρατήσω ότι θα πεθάνετε από ανυδρία από τα αιολικά (η διάβρωση στο έδαφος θεωρώ ότι είναι πιο σημαντική), αλλά όσοι από εσάς έχετε κάνει προσφυγές στο ΣτΕ κατά λεγομένων "Μ.Π.Ε" των αιολικών, που μαϊμούδες είναι, αλλά κρατάνε προσχήματα, δεν νομίζω ότι καμία Μ.Π.Ε. δεν αναφέρεται σε πιθανή μείωση της βροχόπτωσης λόγω κάποιου αιολικού "πάρκου".

Αντίστοιχοι ενδοιασμοί και στο http://www.scientificamerican.com/article/wind-power-found-to-affect-local-climate/.  Βέβαια αυτό το καταπράσινο περιοδικό, μέσα από αυτό το άρθρο, προωθεί ...πυρηνικά, που "αυτά" μόνο μειώνουν το CO2.  Βέβαια, άλλη μελέτη, αρκετά αδιαμφισβήτητη, αλλά όχι πολυσυζητημένη, δείχνει ότι απολογιστικά (και συνολικά) ούτε τα πυρηνικά δεν μειώνουν τις εκπομπές CO2 (πόσο μάλλον τα ...αιολικά που δεν ηλεκτροδοτούν καν) και λέει ότι "άλλοι τρόποι χρειάζονται για την καταστολή της ζήτησης για ενέργεια", που τελικά μοιάζει να είναι το ζητούμενο. Και μην χαίρεστε για την ...οικολογία. Η καταστολή της ζήτησης είναι στοχευμένη και λίγο μισανθρωπική. Μόνο ένα πράγμα μειώνει το (ανθρωπογενές) CO2. Λιγότερη ανθρώπινη δραστηριότητα. Μόνο που το CO2 (α) δεν είναι κάτι "κακό" και (β) αυξομειώνεται ούτως ή άλλως σαν συνέπεια (απολύτως φυσιολογικών) κλιματικών αλλαγών.

Κατά την γνώμη μου, το σημαντικότερο αρνητικό των αιολικών "πάρκων" είναι ότι χωρίς κάποιο όφελος εξοικονόμησης πραγματικών καυσίμων, χωρίς δυνατότητα υποκατάστασης συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς την δυνατότητα ηλεκτροδότησης (το τυχαίο ρεύμα δεν είναι ηλεκτροδότηση), πληρώνονται ένα σκασμό λεφτά και έχουν τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις, μικρές ή μεγάλες, χωρίς λόγο και αιτία.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.atmos.albany.edu/facstaff/zhou/limingzhou_cv_summary.pdf

Ανώνυμος είπε...

Ίσως αυτό βολεύει καλύτερα

http://www.atmos.albany.edu/facstaff/zhou/pdf/pdf_papers/

Μάκης είπε...

Οι απόψεις μου σχετικά με τη μοναδικότητα της ζημιάς των αιολικών σε αντίθεση με το όφελος που τελικά δεν μας παρέχουν γίνονται τόσο αρνητικές για την έντονα προωθούμενη στην Ελλάδα λαίλαπα όταν βλέπω να στοχεύουν στην δέσμευση τεράστιων δημόσιων εκτάσεων και γίνονται απαγορευτικές όταν μεταξύ αυτών των εκτάσεων είναι βουνά όπως τα απαράμιλλης ομορφιάς βουνά της Ευρυτανίας μας. Οι άνθρωποι δεν έχουμε θεό μέσα μας φαίνεται. Είμαστε τόσο αδηφάγοι που δεν διστάζουμε να σκοτώσουμε ότι η φύση με υπομονή και σοφία έχτισε χιλιάδες χρόνια. Αντί να περιορίσουμε και να επιδοτήσουμε τον περιορισμό της κατανάλωσης, την ονομάζουμε "ανάπτυξη" και τρώμε, τρώμε, τρώμε. Δεν αφήνουμε ούτε βουνό ούτε ποτάμι να κυλήσει ήρεμα καινα μας δώσει ζωή. Τα θέλουμε όλα δικά μας. Σ αυτόν τον κατήφορο πολλοί πλέον αντιστεκόμαστε. Πολλές θα είναι οι "σκουριές" που θα δημιουργήσει η άφρων πολιτική των τάχα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι Ευρυτάνες θα είμαστε μαζί με κάθε παρόμοια κίνηση.
Μάκης