Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Η αιολική κοροϊδία με βούλα


http://breakingenergy.com/2015/01/28/is-surging-us-wind-power-headed-off-a-cliff/

Ένα σχετικά πρόσφατο παραμύθι είναι ότι "τα αιολικά είναι πλέον ανταγωνιστικά και επομένως πρέπει να τα έχουμε σαν (διαλέξτε) εναλλακτική, καθαρή, πράσινη, ήπια, ανανεώσιμη, αειφόρα κλπ ενέργεια."   Η εκτεταμένη όμως εμπειρία στις ΗΠΑ (όπου οι επιδοτήσεις εγκρίνονται από την Βουλή) δείχνει την πραγματικότητα:  Τα αιολικά υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις. Το ότι η ταρίφα είναι περίπου ίδια με κάποια ΟΤΣ ή τιμή ρεύματος, δεν ενδιαφέρει.

Να σταθώ σε αυτό το τελευταίο:  Όταν το ρεύμα κοστίζει "80" και η αιολική ταρίφα είναι "90", ο απλός άνθρωπος νομίζει ότι το αιολικό είναι "10" πιο ακριβό από το συμβατικό. Λάθος!  Το συμβατικό είναι κόστος, αυτό που κοστίζει, και το πληρώνουμε επειδή το θέλουμε και τόσο κοστίζει, ενώ η ταρίφα είναι "καπέλο" που πληρώνουμε είτε το χρειαζόμαστε, είτε δεν το χρειαζόμαστε, και είναι επιπροσθέτως στο κόστος του συμβατικού ρεύματος, αφού δεν υποκαθιστά συμβατικές μονάδες ούτε εξοικονομεί συμβατικά καύσιμα. Συν, επιβαρύνει τα δίκτυα που πρέπει κάπου να διοχετεύσουν το τυχαίο μεταβλητό ρεύμα.  Και τσάμπα να είναι η ταρίφα, το αιολικό ρεύμα μας κοστίζει την επιβάρυνση στα δίκτυα (και μόνο τσάμπα δεν είναι το αιολικό ρεύμα).


Αυτό που παρατηρείται εδώ και καιρό στην Αμερική (όπου αλλάζουν οι επιδοτήσεις από χρόνο σε χρόνο) είναι ότι τα αιολικά μπαίνουν μόνο όταν έχει επιδοτήσεις, τρέχουν να προλάβουν την λήξη της προθεσμίας, και μόλις κοπούν εξαφανίζονται. Και ενώ διατυμπανίζουν ότι είναι πλέον βιώσιμα και ανταγωνιστικά, κλαίγονται για επιδοτήσεις. Τι τις θέλουν αφού είναι βιώσιμα και ανταγωνιστικά?

Αυτό κρύβεται σε εμάς με τον Νόμο Μπιρμπίλη, αντιγραφή του Γερμανικού νόμου για τις ορδές των ηλιθίων...  Ακρίβυνε το ρεύμα χάριν αερίου και απελευθέρωσης σε επίπεδα που καλύπτεται η παρασιτική ύπαρξη των αιολικών. Δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά ...διπλασιάζει το κόστος του ρεύματος, όχι επειδή είναι μεγάλη η ταρίφα, αλλά, όπως ανέπτυξα παραπάνω, είναι επιπρόσθετη στο πραγματικό κόστος του ρεύματος. Φόρος υπέρ Γερμανών με ποσοστά στους εδώ μαυραγορίτες τους...


http://www.physi.uni-heidelberg.de/energiewende/belege/files/findet_eine_energiewende_statt.pdf

Οι Γερμανοί τα προωθούν, δεν θα εκπλαγώ ότι ο Σκάϊ πληρώνεται από την ...πρεσβεία τους (εξηγεί και τον Μπάμπη και την Σία και το άλλο το καημένο). Αλλά μιά ματιά στην ...Ιστορία τα λέει όλα. ΜΑΖΙ με τα φωτοβολταϊκά, που επίσης είναι τίγκα η Γερμανία, και το naturwarme (?)... εεε... ευτυχώς που έχουν και βιομάζα για να φαίνεται κάτι. ΑΣΗΜΑΝΤΑ. Μία ακριβή ενόχληση.

http://www.vernunftkraft.de/85-prozent-fehlzeit-windkraftanlagen-sind-faulpelze/

Και ωρύονται φυσικά οι Γερμανοί, 14% απολογιστική διαθεσιμότητα (10% την προϋπολογίζει ο ΑΔΜΗΕ) και, προσέξετε, δεν κλαίω που δίνουν λεφτά κατά 86% πεταμένα, κλαίω που το 14% δεν αντιστοιχεί σε καμία εξοικονόμηση καυσίμου. Το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα πάει ταξείδι στην Γαλλία ή στην Ελβετία, τρομπάρει νερό, και ...ξεχνιέται.  Oh yes.

Δεν βγάζω κιχ περιμένοντας τον Λαφαζάνη. Έτσι και μου προκύψει Μπιρμπίλη...