Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Η Ελλάδα κατά των αιολικών



Αν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να συντονίσει κανείς 10 ή 30 διαφορετικούς ανθρώπους, άσχετους μεταξύ τους, να εκφέρουν μια κοινή άποψη σε κάποιο θέμα, κι αν φανταστείτε ότι αυτοί δεν είναι άτομα, αλλά σύλλογοι, κάθε χρώματος, τοποθέτησης, προσέγγισης και προτεραιότητας, η είδηση είναι ότι "το αντιαιολικό κίνημα ...ενώνει".

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι λένε ότι καταστρέφεται το περιβάλλον της Ελλάδας, οι παραδοσιακές αξίες της, οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές...  Και ότι οι εγκρίσεις είναι πιθανότατα παράνομες (και, λέω εγώ, προϊόν διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα), με αναξιόπιστες μελέτες (μαϊμούδες λέω εγώ), και φυσικά θέτουν το "ενεργειακό".

Εγώ δεν είμαι σε κανέναν σύλλογο, ούτε είμαι της ΔΕΗ.  Αλλά εγώ, και σωρό αφανείς και επώνυμοι, πλέον, ΔΕΗτζήδες, όλη η Γερμανική εμπειρία, όλη η διεθνής εμπειρία, ακόμη και ο ΑΔΜΗΕ το 2013 και η ΡΑΕ το 2012, εγώ, και όλοι αυτοί, λέμε τα εξής:

1. Τα μεγάλης κλίμακας αιολικά, όχι μόνο δεν ηλεκτροδοτούν, αλλά κάνουν ζημιά στα δίκτυα.  "Δεν ηλεκτροδοτούν" σημαίνει "δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα", κι αν τα αφήσεις μόνα τους θα κάψεις το δίκτυο όταν δεν έχεις συσκότιση λόγω άπνοιας.

2. Τα αιολικά, όλα τα αιολικά και 100 φορές άλλα τόσα είναι από την φύση τους ενεργειακά ασήμαντα.  Μπορεί να φτάσουν ονομαστική ηλεκτροδότηση 4,5,6% της συνολικής, αλλά για παραπάνω θέλει κόλπα, απορρίψεις σε ανύπαρκτους γείτονες, ανύπαρκτες εφεδρείες, δέσμευση πολύτιμων υδροηλεκτρικών, μη πρακτικά και πανάκριβα κόλπα.

3. Τα αιολικά δεν σώζουν κανένα περιβάλλον. Δεν βγάζουν καπνούς (όταν δεν καίγονται) αλλά, το ξαναλέω, δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα κιλό λιγνίτη (ή, αν το έχουν κάνει στην Ελλάδα, μάλλον δεν το έχουν κάνει στην Γερμανία ή στην Δανία).

4. Τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα, χωρίς να το παράγουν. Η ταρίφα τους δεν είναι για ηλεκτροδότηση, είναι για αποπληρωμή του αιολικού και για το κέρδος του ΑΠΕτζή. Μη ανταποδοτικός φόρος, και όχι κόστος ηλεκτροδότησης.  Έχουμε δώσει 3 δις ευρώ για 2.000 αιολικά ονομαστικά μεγαβάτ, 90-100% διακοσμητικά, δηλαδή πεταμένα λεφτά, μόνο που τα χρωστάμε και τα αποπληρώνουμε από φουσκωμένους κατά περίπου 500 εκατομμύρια τον χρόνο λογαριασμούς ΔΕΗ.  Έχουμε εξοικονομήσει 500, ή 50, ή 5 εκατομμύρια σε κάποιο άλλο καύσιμο? Να γελάσω!...

5. Τα αιολικά δεν έχουν θέσεις εργασίας, παρά μόνο για 10-20 τυπάκους που τα προωθούν, μέχρι να πουλήσουν τις άδειες τα 3-4 αφεντικά τους, και οι δικηγόροι που τρέχουν για προσφυγές (και κάτι μαύρα δωράκια από εδώ κι από εκεί). Οι μπουλντόζες που σκάβουν βουνά δεν είναι θέσεις εργασίας, είναι πληρωμένη, από εμάς, καταστροφή.

Πρόκειται για έναν κλάδο που βασίζεται σε ψέματα και παραπλάνηση, διαφθορά μεγάλης και ευρείας κλίμακας.  Η επίκληση ότι δήθεν μας λέει η ΕΕ είναι μούφα, μέχρι και το ΔΝΤ είπε "σιγά με τις ΑΠΕ σας, είστε χρεοκοπημένοι"

Καταστρέφουμε την χώρα μας, δεν τα θέλουμε, δεν τα θέλει η βιομηχανία,  καταστρέφουμε την οικονομία μας με αυτά... Το λένε οι Γερμανοί για την δική τους οικονομία -- και αυτοί μας τα εξάγουν. Φτάνει πια... Τόση ταραχή για να βγάλουν ποσοστά 3-4 μαυραγορίτες. Φτάνει πια... Και με τα αιολικά, και με τους μαυραγορίτες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: