Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

El Hierro ("Κορώνα του Αέρα") συνέχεια (για να βλέπει ο "αγάπη μου συρρρίκνωσα τις ΑΠΕ")


http://euanmearns.com/el-hierro-januaryfebruary-2016-update/

Υπάρχει αυτό το ηφαιστειογενές νησάκι των Καναρίων...  Έχει πληθυσμό περί τα 10.000 άτομα και έκταση 270 τετρ. χλμ., περίπου όσο η (μη διασυνδεδεμένη) Ικαρία (255 τετρ. χλμ., με 8.500 άτομα). Το νησάκι αυτό διαφημίζει ότι θα γίνει 100% ηλεκτροδοτούμενο από ΑΠΕ με 11,5 MW αιολικά της ENERCON και 11,3 MW αντλησιοταμίευση και κόστος εγκατάστασης για την ώρα, €84 εκατομμύρια.  Η ζήτηση για ρεύμα είναι 5,4 MW, με μέγιστη στα 7,6 MW.  Στην Ικαρία, αφού την ανέφερα, η ζήτηση είναι περίπου 6-7 MW με μέγιστη στα 9 MW.  €84 εκατομμύρια για 7-8 MW  είναι κάτι παραπάνω από ...αλμυρό (και εξακολουθούν να ηλεκτροδοτούνται από ντήζελ).


Ναι, μπόρεσε ο συνδυασμός αιολικών και αντλησιοταμίευσης να είναι η μόνη πηγή ρεύματος στο νησάκι,  για 41 ολόκληρες ώρες. Κανείς δεν μπορεί να πει πότε θα μπορέσει να το ξανακάνει. Λογικά, θα είναι Σαββατοκύριακο, θα φυσάει πολύ, και τα ρεζερβουάρ θα είναι άδεια για να μπορούν να απορροφήσουν τις απορρίψεις.

Για το El Hierro έχει γράψει εκτενώς ο http://euanmearns.com/εδώ, εδώ, εδώ και πρόσφατα εδώ. Μέχρι τώρα, το El Hierro έχει αποδείξει 1) ότι τα ρεζερβουάρ νερού είναι μάλλον μικρά (και αν το σκεφτείτε, θα είναι πάντοτε μικρά), 2) ότι για να δουλεύει ο συνδυασμός αιολικά-αντλησιοταμίευση πρέπει πρώτα να υπάρχει πλεόνασμα αιολικής ηλεκτροπαραγωγής που να απορρίπτεται (για να μένει κάτι σταθερό), όσο περισσότερα αιολικά, και όσο περισσότερη η απόρριψη, τόσο καλύτερα και 3) εεεε.... ελπίζω να μην ρωτήσει κανείς την αγενή ερώτηση "πόσα χρόνια, με τους σημερινούς ρυθμούς εξοικονόμησης καυσίμων, θα χρειαστούν για να αποσβεσθούν τα €84 εκατομμύρια";

Το πιο σημαντικό, τεχνοκρατικά, σημείο σε αυτή την ανάρτηση είναι ότι η αναφερόμενη στατιστική "32,2% της ηλεκτροδότησης από αιολικά + αντλησιοταμίευση" δεν σημαίνει περίπου τίποτα. Εάν σας πω ότι έχετε 32,2% πιθανότητα να έχετε ρεύμα την άλλη Κυριακή το βράδυ, είναι δώρον άδωρον.  Το μόνο που μετράει είναι πόσο ντήζελ εξοικονόμησαν το τελευταίο 12μηνο τα €84 εκατομμύρια!


Για να απαντήσω την αγενή ερώτηση, πρέπει να δω πρώτα ένα γράφημα σαν το παραπάνω, που δεν είναι από το El Hierro, αλλά από την ...Τασμανία.  Και εκεί έχουν δείξει ότι είναι εφικτό, για λίγες ώρες, να εξοικονομούν ντήζελ με συνδυασμό αιολικών, αντλησιοταμίευσης και απορρίψεων. Εκεί φαίνεται να απορρίπτουν σε ...αντιστάσεις (δηλαδή πετάνε ρεύμα -- ό,τι κάνει και η Γερμανία με το αιολικό στους γείτονες). Εκεί. δημοσιεύουν ΠΟΣΟ ντήζελ εξοικονόμησαν, άρα μπορούν να απαντήσουν την αγενή ερώτηση.   Για να μην την ανακοινώνουν, πάει να πει ότι, προφανώς, είναι για γέλια. Θα την ψάξω την Τασμανία... Εκ πρώτης όψεως βλέπω ΠΟΛΛΗ αιολική ηλεκτροδότηση και ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΗ εξοικονόμηση ντήζελ. Χμμμ... όταν λένε ότι "δεν μειώνουν εκπομπές CO2" κάτι θα ξέρουν...

Ίσως αυτά ήξερε ο Δρ. "αγάπη μου συρρίκνωσα τις ΑΠΕ" και έκανε κάτι χωματουργικά στην Ικαρία, τα άλλα τα παράτησε, και μετά το έριξε σε ποίηση, εκθέσεις ιδεών και άλλα δημιουργικά.


http://energypress.gr/news/yvridiko-energeiako-ergo-ikarias-gia-tin-paragogi-prasinis-energeias

Ισπανία - Ελλάδα 1-0: το υβριδικό έργο στο Ελ Ιέρο τελείωσε, τι απέγινε το "πρωτοπόρο" υβριδικό της Ικαρίας;

"Αγάπη μου, με τα αιολικά, -εκτός απ' τους γύπες της Κρήτης- τώρα συρρίκνωσα και τους μαυρόγυπες της Ροδόπης"

Μεταξύ μας, είναι ευχής έργον που είμαστε ολίγον ...κάπως. Θα μπορούσαμε να έχουμε τεκμηριώσει ότι το υβριδικό Ικαρίας ήταν πεταμένα λεφτά... Τώρα είναι μόνο πεταμένα λεφτά και πεταμένα μπάζα.  Κατάφερε ο Δόκτωρ "Αγάπη μου Συρρίκνωσα" να μην χρειαστεί να αποδείξει ότι θα ήταν μάπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: