Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Εnel, E.On, Iberdrola, RWE, E.N.I κλπ ζητούν περικοπές των επιδοτήσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, των φόρων και των έξτρα χρεώσεων στην ενέργεια, ώστε οι τιμές να πέσουν


http://gr.euronews.com/2013/10/11/energy-giants-urge-end-to-subsidies-for-green-power/

"...Τι ζητούν; Περικοπές των επιδοτήσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, των φόρων και των έξτρα χρεώσεων στην ενέργεια, ώστε οι τιμές να πέσουν.  «Οι παρεμβάσεις και οι επιδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν φτάσει σε ένα σημείο εντελώς μη ανεκτό...»..."

Οι ΑΠΕ υπάρχουν από την δεκαετία του 1970. Τεχνολογικά, το μόνο που έχει αλλάξει στα αιολικά είναι μέγεθος, υλικά, και οι μαγνήτες. Στα φωτοβολταϊκά ανέβηκε η απόδοση και έπεσε το κόστος. Τα αιολικά παράγουν τυχαία και μεταβλητή ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά είναι λιγότερο τυχαία (ξέρουμε πότε θα έχει ήλιο) αλλά είναι μεταβλητά. Η ζήτηση για ρεύμα δεν είναι τυχαία και μεταβλητή.  Και επειδή το ρεύμα (ή ο αέρας ή το φως) δεν αποθηκεύονται (πρακτικά, σε κλίμακα, και φθηνά), οι ΑΠΕ, με αυτά που ξέρουμε και έχουμε σήμερα είναι γνωστό ότι είναι ατελέσφορες. Υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται. Η μόνη "εξέλιξη" στις ΑΠΕ είναι ότι πριν 10 χρόνια περίπου έγιναν (α) υποχρεωτικές και κατά προτεραιότητα και (β) βαριά επιδοτούμενες μέσω φοροαπαλλαγών στις ΗΠΑ, και υψηλών ταριφών στην Ευρώπη. Αλλά καμία επιδότηση δεν αναιρεί το "ατελέσφορο".  Και δωρεάν να ήταν οι ΑΠΕ, πάλι θα ήταν ηλεκτροδοτικά ατελέσφορες.  Αυτό το έγραψε η Ε.ΟΝ στην κλασσική μελέτη της, του 2005:


"Όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν στο δίκτυο, τόσο μικρότερο το ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν".  Αυτή την πρόταση, να την επαναλάβουν οι Τσιπουρίδης, Παπασταματίου, Ραχιώτης, Βασιλάκος, Ζερβός, και όλοι όσοι προωθούν την αιολική απάτη.

Και μάθαμε και εμείς οι Έλληνες πρώτο χέρι 2-3 πραγματάκια:  1) Τα αιολικά είναι ανύπαρκτα όταν τα χρειάζεσαι. Ανύπαρκτα στον πορτοκαλί συναγερμό. 1.700 αιολικά μεγαβάτ, που τα χρωστάμε και τα ξεπληρώνουμε, ανύπαρκτα. Και τα φ/β ήταν ανύπαρκτα την νύχτα και με συννεφιά...  2) Τα αιολικά και τα φ/β έκαναν και αυτή την πανάκριβη ηλεκτροπαραγωγή από αέριο, ασύμφορη, και ακόμα πιο ακριβή, αφού χρειάστηκε πρόσθετη επιδότηση με το όνομα "Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους ή ΜΑΜΚ".  3) Τα αιολικά και τα φ/β δεν υποκαθιστούν ποτέ και πουθενά ισχύ βάσης. Το αέριο μπορεί να υποκαταστήσει τον λιγνίτη, αν έχεις πολύ, φθηνό και απρόσκοπτο αέριο. Δεν έχουμε. Και να 'χαμε, θα ήταν πιο φθηνό χωρίς ΑΠΕ.

6 σχόλια:

spiral architect είπε...

Γενικά όλες οι εταιρείες διανομής (όπου εν πολλοίς στο δίκτυο διανομής αποτυπώνονται τα προβλήματα ποιότητας της Η.Ε.) σε όλη την Ευρώπη γκρινιάζουν, είτε γιατί έχουν υπολογίσει οριακά και με το παραπάνω τις διεισδύσεις ΑΠΕ με αποτέλεσμα προβλήματα ευστάθειας σε ακραίες συνθήκες φόρτισης και ταυτόχρονης μη διαθεσιμότητας των ΑΠΕ, είτε για τη σπατάλη χρημάτων για μελέτες και κατασκευές ενίσχυσης υπαρχόντων ή επεκτάσεων δικτύων για την σύνδεση των ΑΠΕ, που ειδικά στη Γερμανία γίνονται υπερβαρείες (κάτι που στην Ελλάδα γίνεται στα βουνά ή στα νησιά) λόγω χιονόπτωσης που μετέπειτα το χιόνι γίνεται πάγος και τα δίκτυα συχνά καταρρέουν μηχανικά.
(κόβονται)

Τα στελέχη των εταιρειών διανομής συχνά τρέχουν στα δικαστήρια με αντίδικο κάποιον ΑΠΕτζή, που μια μηχανική διακοπή του δικτύου λόγω χιονόπτωσης αυτόματα κάνει τον τελευταίο να ασκήσει αγωγή στην εταιρεία διανομής λόγω αθέτησης συμβολαίου και διαφυγόντων κερδών.

Το ωραίο είναι ότι οι ΑΠΕτζήδικες εταιρείες είναι νυν αποσχισμένες εταιρείες από μια πρώην ενιαία καθετοποιημένη εταιρεία Η.Ε., με αποτέλεσμα σε προσωπικό επίπεδο ο συνάδελφος να στρέφεται νομικά εναντίον του συναδέλφου που ενδεχομένως να μοιραζόντουσαν κάποτε το ίδιο γραφείο στην παλιά εταιρεία.

Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος.

spiral architect είπε...

Ashes to ashes, trashes to trashes:
Στα όρια του κραχ βρίσκεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Με χορηγός τον Ομιλο Βαρδινογιάννη.

Ανώνυμος είπε...

Στέλιος Ψωμάς: Φθηνή ενέργεια ή φθηνή προπαγάνδα;
Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε μπαράζ δημοσιευμάτων “για το υψηλό κόστος ενέργειας που έχει πλήξει την διεθνή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και των μεταποιητικών επιχειρήσεων”. Το υψηλό κόστος ενέργειας αποδίδεται σε δύο λόγους: [α]. στην “Πράσινη ανάπτυξη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στόχου 20-20-20”, δηλαδή στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών που κάποιοι επιμένουν (παρά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ετών) να θεωρούν “μη ώριμη και ακριβή τεχνολογία” και [β]. στο ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο. Προτείνουν μάλιστα αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού και επιστροφή στον “φθηνό” λιγνίτη.
Ας παραβλέψουμε προς το παρόν ότι η στροφή στις ΑΠΕ και στις τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα δεν αποτελεί βίτσιο διαφόρων κυβερνήσεων, αλλά πηγάζει από την ανάγκη αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών και αποτελεί κίνηση λογικής αλλά και διεθνή υποχρέωση της χώρας, κι ας μείνουμε στην κραυγή αγωνίας περί ακριβής ενέργειας.
Πάμε λοιπόν να δούμε τις τιμές στις οποίες αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο η βιομηχανία, όπως αυτές καταγράφονται από τη Eurostat (για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 για το οποίο υπάρχουν πλήρη στοιχεία). Εξετάζουμε δύο κατηγορίες κρατών: δύο εύρωστες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά εντός και εκτός ευρωζώνης (Γερμανία και Βρετανία) και τα PIGS του ευρωπαϊκού Νότου, τις χώρες δηλαδή που υποφέρουν από την κρίση.
Τα δύο διαγράμματα μιλούν από μόνα τους. Ενώ όντως η Ελλάδα έχει μακράν την ακριβότερη τιμή φυσικού αερίου για βιομηχανική χρήση (+38,1% σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης), δεν ισχύει το ίδιο για τον ηλεκτρισμό όπου οι τιμές στην Ελλάδα είναι -1,6% χαμηλότερες από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, τα βέλη της κριτικής συνεχίζουν να εστιάζονται αδίκως στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και ειδικότερα στις ΑΠΕ. Η φθηνή προπαγάνδα υπερισχύει των αντικειμενικών μεγεθών.
Πώς αντιμετωπίζει κανείς το υψηλό ενεργειακό κόστος; Δυο τρόποι υπάρχουν: ή ζητά φθηνότερες τιμές ή βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητά του για να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η δεύτερη επιλογή, ας δούμε ένα παράδειγμα από ένα ενεργοβόρο βιομηχανικό κλάδο, αυτόν της χαλυβουργίας, ο οποίος διεθνώς καταναλώνει το 20% της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας για βιομηχανική χρήση. Ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε Ευρώπη και Ιαπωνία είναι σχεδόν διπλάσιες από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, η ενεργειακή αποδοτικότητα της χαλυβουργίας σε Ευρώπη και Ιαπωνία είναι κατά μέσο όρο 1,5-2,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Κίνας και της Ρωσίας, ισοσκελίζοντας έτσι εν πολλοίς τον παράγοντα του υψηλότερου μοναδιαίου κόστους ενέργειας. Η ανταγωνιστικότητα είναι προφανώς συνισταμένη πολλών παραμέτρων, σίγουρα όμως, στο παράδειγμα που δώσαμε, το ενεργειακό κόστος δεν είναι η κυρίαρχη απ’ αυτές.
Για να αντιστρέψουμε το ερώτημα, ας αναρωτηθούμε τι έχουν κάνει οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας για να προστατεύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Πόσες επενδύσεις έχουν πραγματοποιήσει αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και της αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους; Είναι εύκολο να ζητά κανείς φθηνή ενέργεια. Μόνο που η φθηνή ενέργεια κοστίζει τελικά πολύ ακριβά σε κάποια άλλα τμήματα της κοινωνίας. Το παράδειγμα της επιβολής και νέου τέλους (“τέλος διακοψιμότητας”) στις ΑΠΕ για να σπαταλά “φθηνή” ενέργεια κάποια ενεργοβόρα βιομηχανία, είναι χαρακτηριστικό αυτής της στρεβλής λογικής που δυστυχώς συνεχίζει να κυριαρχεί ακόμη στη χώρα μας. Όσο για την επιστροφή στον “φθηνό” λιγνίτη, το κοινωνικό κόστος από τη χρήση του μεταφράζεται σε εκατοντάδες πρόωρους θανάτους λόγω ρύπανσης και σε διπλάσια κρούσματα παιδικού άσθματος στις λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Ο λιγνίτης παραμένει φθηνός γιατί παρέχεται δωρεάν στη ΔΕΗ και δεν επιβαρύνεται με δικαιώματα χρήσης (royalties), αλλά και γιατί η ζωή λογίζεται επίσης φθηνή. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια.
Ο Στέλιος Ψωμάς είναι Σύμβουλος σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
http://www.energypress.gr/news/reuma/Fthhnh-energeia-h-fthhnh-propaganda

spiral architect είπε...

Ολοι συμφωνούμε ότι ο λιγνίτης είναι βρώμικος και τον δίνει τσάμπα το κράτος στη ΔΕΗ.
Ας μας πει λοιπόν ο κ. Ψωμάς ένα φτηνό και μη ρυπογόνο καύσιμο, για παραγωγή φτηνής Η.Ε. με αδιάλειπτη παροχή της τελευταίας.

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά έφαγαν οι ψωμάδες..ούστ!

Δεν υπάρχει βρώμικος λιγνίτης, υπάρχουν μη σύγχρονα εργοστάσια

Αντκαν είπε...

http://www.fr-online.de/energie/erneuerbare-energien-gesetz-eeg-verstoesst-gegen-wettbewerbsrecht,1473634,23710764.html
http://www.spiegel.de/international/europe/european-commission-set-to-fight-german-energy-subsidies-a-902269.html
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/eeg-ausnahmen-deutschland-intervenierte-bei-eu-kommission-a-912270.html